Renovera badrum steg för steg

Som vi nämnt i våra tidigare guider så är det många husägares största önskan att renovera sitt badrum. Ett fräscht, nyrenoverat och funktionellt badrum är nämligen inte bara kul att bo med, utan det höjer också värdet på din bostad. För att lyckas med din renovering är det dock viktigt att göra det steg för steg. I denna guide tänkte vi därför gå igenom vilka steg du bör följa vid en badrumsrenovering.

Nedan kan du läsa mer om de olika steg som du bör följa när det är dags att renovera badrummet.

1 – Planering

En av de viktigaste faktorerna innan man påbörjar att renovera sitt badrum är att noga planera och budgetera badrumsrenoveringen. Något som många tyvärr slarvar med.

I denna fas bör du mäta upp rummet så att du vet vilka mått badrumsinredningen bör ha. Leta därefter efter inspiration på nätet eller i tidningar och börja planera vilka materialval och inredning du önskar. När du vet detta kan du börja att jämföra priserna med din budget.

Ta även reda på kostnaden för att anlita en hantverkare i jämförelse med om du gör arbetet själv. I de allra flesta fall lönar det sig nämligen att anlita en professionell hantverkare.

2 – Rivning av det gamla badrummet

Nästa steg är att riva det gamla badrummet och börja att förbereda det inför renoveringen. Själva rivningen är att relativt enkelt moment som många väljer att göra själv. Känner du dig osäker, inte vet hur du stänger av vatten och avlopp, eller kanske inte vill hyra en container – kan du självklart anlita en hantverkare som tar hand om rubb och stubb.

3 – Bila upp för avlopp och förstärka golvreglar

Ifall du har ett betonggolv och eventuellt behöver flytta på golvbrunnar eller avlopp så bör detta göras i denna fas. Bila därför upp för dessa redan nu. Ifall du är tveksam på hur man gör detta kan du antingen konsultera en byggmästare eller anlita en hantverkare.

I detta skede kan det också vara bra att förstärka golvreglar ifall det behövs.

4 – Regla väggar

Nästa steg är att regla upp och eventuellt förstärka väggarna ifall du exempelvis planerar att använda en vägghängd toalett.

5 – Montera avlopp

Ifall du flyttat något avlopp så bör du i detta skede montera nya golvbrunnar och avloppsrör.

6 – Elinstallation

I detta steg bör all dragning och koppling av el ske. Tänk på att detta måste göras av en auktoriserad elektriker. Ifall du planerar att sätta spotlights i taket är det också viktigt att veta om att du är tvungen att montera skyddskåpor för att uppfylla gällande brandkrav.

7 – Lägg golvskivor

Nästa steg är att skruva fast och montera golvskivorna i golvreglarna. Tänk också på att såga ur hål för golvbrunnar och avlopp. Ifall du planerar att installera golvvärme ska även detta ske i denna fas. Ifall du däremot planerar att lägga klinker så lägger du golvgips eller våtrumsskiva.

8 – Montera skivor på vägg och tak

I denna fas bör du montera eventuell plywood, gips- eller våtrumsskivor på väggar och tak.

9 – Montera tätskikt

I dagsläget är det enda godkända tätskiktet som krävs i badrum, under kakel och klinker, en typ av folie som ska monteras i hela våtzon 1. Detta innebär hela duschen, hela golvet och en meter på nedre delen av väggen.

Tänk på att detta är ett oerhört viktigt och kritiskt moment som måste ske enligt de branschregler som finns. Tänk också på att det finns många olika foliesystem och det är viktigt att välja ett som är godkänt.

10 – Kakel och klinkers

När du nu är klar med allt underarbete kan du börja att montera eventuellt kakel på väggarna och eventuell klinkers på golvet.

11 – Badrumsinredning

Sist men inte minst är det dags att få all badrumsinredning på plats. Detta omfattar exempelvis toalett, dusch, handfat, skåp och annan inredning som sätts på plats och kopplas in. Ditt nya, fräscha och renoverade badrum är nu klart att användas!

Ta hjälp av DTR Gruppen

Som du märker är en badrumsrenovering ett stort och många gånger komplicerat projekt – i alla fall om man väljer att utföra arbetet själv. Som vi nämnt tidigare så finns det också många regler och branschstandarder att förhålla sig efter, vilket kan vara svårt för en vanlig privatperson.

Ifall du planerar att renovera ditt badrum, kan du därför ta hjälp av oss på DTR Gruppen. Vi är proffs på badrumsrenoveringar och har utfört renoveringar i Stockholm ända sedan 2004.

Vi tar därför också ett helhetsansvar över hela din badrumsrenovering och du blir också tilldelad en kontaktperson som både är ansvarig och håller dig uppdaterad. Tack vare att vi är en totalentreprenad så har vi också egna plattsättare, VVS-installatörer, elektriker, finsnickare, målare och städare. Detta gör att du som kund kan känna dig trygg, samtidigt som det garanterar att du får ett högkvalitativt badrum enligt gällande branschregler och standard.

Tveka inte på att kontakta oss ifall du behöver råd eller hjälp med ditt badrum. Fyll enkelt i kontaktformuläret eller ring oss direkt på 08-600 09 90.