Kostnad att renovera badrum med plastmatta

Genom våra år i branschen så stöter man ibland på frågan ”vad kostar det att renovera ett badrum med plastmatta istället för kakel och/eller klinker?”. I denna artikel tänkte vi därför ge dig svaret.

 

Kakel & klinker vs våtrumsmatta

Kakel och klinker har sedan länge ansetts vara bättre än plastmatta både när det kommer till kvalitét och stil. De gamla plastmattorna, eller våtrumsmattorna som de också kallas, var nämligen funktionella men inte mycket mer än så. De var helt enkelt inte vackra att se på.

Idag ser det dock annorlunda ut och likt mycket annat så har även våtrumsmattorna utvecklats till det bättre. De har dels utvecklats estetiskt och fått en mer tilltalande design, men de har även utvecklats när det kommer tillverkning, material, samt installation. Nu för tiden använder man sig av den så kallade H-metoden när man installerar mattorna, vilket också har bidragit till mer tilltalande utseende.

Den gamla metoden innebar att man installerade mattorna likt vanliga tapeter, vilket gjorde att du fick många skarvar. Med H-metoden så monteras mattorna istället horisontellt och beskrivs bäst som att de ”sveps” runt rummet. Något som gör att det nu bara skapas en enda skarv. Utöver detta så innebär metoden även att arbetet går snabbare, samt att det går åt mindre material.

 

Funktion

När det kommer till funktionen så är den väldigt likvärdig bland materialen. En fördel med våtrumsmattorna är att det finns alternativ som kan användas både som tätskikt och ytskikt. En annan fördel med en matta är att de inte vanligtvis blir lika halkiga som kakel eller klinker kan bli.

 

Pris

När det kommer till priset så är våtrumsmattorna billigare än kakel och klinker, men faktiskt inte så mycket som man kan tro. Självklart finns det olika alternativ och prisklasser oavsett vilket material du väljer, men nedan tänkte vi ge ett prisexempel på vad det kan kosta att installera plastmatta respektive kakel/klinker.

Ifall man kollar på de vanliga byggvaruhusen så kan du hitta klinker som kostar från 100kr/m2 till uppemot 1 000kr/m2, samt allt däremellan. De flesta alternativen har dock ett snittpris på cirka 300kr/m2. På så sätt kan du enkelt räkna ut priset beroende på hur stort ditt badrum är.

Kollar man på samma byggvaruhus å våtrumsmattor så kan man se att de kostar kring 200kr/m2, vilket innebär att de till och med kan vara dyrare än klinker i vissa fall. Tänk dock på att det tillkommer arbetskostnader om du väljer att anlita en hantverkare. Denna är vanligtvis lägre när det kommer till mattor än klinker.

 

Se helheten

Oavsett vilket material du väljer så är det viktigt att se helheten, det vill säga den totala kostnaden för badrummet. Se därför till att planera ditt badrum i god tid och fundera även över ifall du ska genomföra arbetet själv eller anlita en hantverkare. Ifall du vill läsa mer om vad det kan kosta att renovera ditt badrum, kan du med fördel läsa vårt tidigare inlägg Renovera badrum pris.

 

Ta hjälp av DTR Gruppen

Ifall du vill vara helt säker på att både planeringen och renoveringen av ditt badrum sker på ett fackmannamässigt sätt, kan du med fördel ta hjälp av oss på DTR Gruppen. Vi har utfört badrumsrenoveringar ända sedan 2004 och arbetar bara med certifierad personal.

Vi tar därför också ett helhetsansvar över hela din badrumsrenovering och du blir också tilldelad en kontaktperson som både är ansvarig och håller dig uppdaterad. Tack vare att vi är en totalentreprenör så har vi också egna plattsättare, VVS-installatörer, elektriker, finsnickare, målare och städare. Detta gör att du som kund kan känna dig trygg, samtidigt som det garanterar att du får ett högkvalitativt badrum enligt gällande branschregler och standard.

Tveka inte på att kontakta oss om du behöver råd eller hjälp med ditt badrum. Fyll enkelt i kontaktformuläret eller ring oss direkt på 08-600 09 90. Varmt välkommen!