Renovera badkar – Går det?

Ibland händer det att man äger ett äldre badkar som man gärna skulle vilja ha kvar och fräscha upp i och med en badrumsrenovering. Men är det möjligt att renovera ett badkar? I denna artikel ger vi dig svaret.

Efter att ha arbetat med badrumsrenoveringar i många år så händer det ibland att man stöter på kunder som äger antingen a) ett äldre badkar som man gärna skulle vilja spara, eller också b) ett relativt nytt badkar som blivit delvis slitet och därför kanske man inte vill spendera pengar på ett nytt.

Frågan som dessa kunder oftast ställer är ”går det att renovera badkar?”. Det korta svaret på detta är ”ja”, men det är däremot ingenting som vi skulle rekommendera för de flesta. Trots detta så tänkte vi ändå berätta om vilka olika alternativ som finns tillgängliga för dig som vill renovera sitt badkar.

 

Målning/Lackering av badkar

En av metoderna som kan användas för att fräscha upp badkaret är att måla/lackera det med så kallad kakel- och emaljfärg. Processen och tillvägagångssättet ser då ut på följande sätt:

1. Börja med att införskaffa önskad färg.

2. Avlägsna därefter alla tappställen och eventuella handtag.

3. Rengör sedan grundligt badkaret med hjälp av fettlösare och skurnylon, följt av kalklösare och skurnylon.

4. När detta är gjort är det dags att matta ner ytan med hjälp av ett slippapper.

5. Skölj sedan ur badkaret och låt det torka ordentligt.

6. Påbörja därefter målningen enligt de instruktioner som finns beskrivet på burken.

När du utför denna typ av arbete så är det väldigt viktigt att använda sig utav handskar, men också någon form av munskydd eftersom ångarna som uppstår kan vara livsfarliga. Se därför till att vara väldigt försiktig och överväg noga ifall det inte är värt att spendera lite extra pengar för ett helt nytt och fräscht badkar.

En annan stor utmaning med denna typ av renoveringsmetoder är att få färgen att fästa på underlaget. Lyckas du väl med detta så är färgen inte heller lika slitstark som en sprillans ny emaljyta.

 

Remaljering av badkar

Det finns också en annan metod som innebär att man på kemisk väg svetsar in ett nytt ytskikt på redan keramiska ytor som emalj och porslin. Denna metod kallas för remaljering. I denna metod brukar det också ingå att man byter ut den gamla bottenventilen och avloppsröret.

Detta är ingenting som man klarar av att genomföra själv, utan det måste lejas bort till ett företag med kunskap om denna typ av renoveringar.

 

Slutsats

Vad blir då slutsatsen av allt detta?

Personligen skulle vi inte rekommendera någon att använda sig utav första alternativet och måla om sitt badkar själv. Som vi nämnde tidigare så är det väldigt mycket arbete med att få färgen att sitta ordentligt och även om du lyckas kan hållbarheten variera kraftigt.

Om du däremot äger ett gammalt badkar som du verkligen vill behålla så kan det ibland löna sig att remaljera badkaret. Var däremot noga med att ta in flertalet offerter för att hitta det billigaste priset, men också för att kunna kontrollera ifall det inte är billigare att köpa ett nytt badkar som har ett liknande utförande.