Planlösning i badrum – En viktig del av planeringen

Vi har tidigare pratat om hur viktigt det är att planera badrum innan renovering. I denna artikel tänkte vi däremot fördjupa oss inom en särskild del av planeringen – nämligen planlösningen i badrum.

Likt alla typer av renoveringar och byggprojekt så är bra planering en av de viktigaste faktorerna för att lyckas en med din badrumsrenovering. Många gånger vill man dock komma igång med arbetet så fort som möjligt, vilket gör att det är lätt hänt att man slarvar med planeringen och den nya planlösningen i badrummet. Något som tyvärr kan leda till att man felplacerar wc-stol, handfat, dusch och annan badrumsinredning.

Varför bör man planera planlösningen?  

Men varför är det då så viktigt att man planerar den nya planlösningen till badrummet? Jo, att renovera ett badrum är något som många gånger är ett stort projekt och alltså inget som man vill behöva göra om allt för ofta. Man vill inte stressa sig igenom planeringen av badrummet för att sedan upptäcka att det inte blev som man tänkt sig när det väl är klart…

Du vill exempelvis inte upptäcka att toalettstolen är placerad på fel ställe eller att det blivit alldeles för trångt vid handfatet. Genom att noga planera den nya planlösningen så kan du istället vara säker på att ditt badrum känns mer rymligt och funktionellt. Även i mindre badrum.

Gör en skiss

För att enklast planera var den nya badrumsinredningen ska vara placerad så bör du börja med att göra en skiss. Förslagsvis gör du skissen för hand på gammalt hederligt papper, eller också använder du dig av något ritprogram till datorn.

När det väl är dags att sätta igång och ta fram en planlösning för ditt nya badrum brukar det vara lämpligt att göra denna i skala 1:20. Börja med att noga ta mått på ditt badrumsutrymme och markera även var det finns fönster, dörrar och eventuella radiatorer eller andra hinder. Något som många glömmer när de gör en skiss är att ta hänsyn till om dörren öppnas inåt eller utåt.

planlosning badrum.jpg

Ifall du renoverar ett gammalt badrum så kan det också vara en bra idé att markera ut vart toalettstol, dusch, handfat, badkar och andra installationer finns i dagsläget. Det blir självklart billigare att behålla dessa installationer där de finns idag, men ibland kan det vara värt att betala lite extra för att flytta på dessa installationer och få ett mer funktionellt badrum.

När detta sedan är gjort kan du börja att ta fram skalenliga modeller av den inredning som du önskar i badrummet. Därefter kan du flytta runt de olika modellerna och prova hur det skulle se ut med olika placeringar.

Standardmått

I samband med att du börjar att skissa och planera den nya planlösningen så kan det också vara en bra idé att börja kolla på ny badrumsinredning som handfat, dusch, badkar och liknande. Du vill exempelvis inte planera hela badrummet för att sedan upptäcka att det handfat som du verkligen vill ha är för stort och inte får plats.

Nedan kan du dock läsa om några standardmått som gäller för olika typer av inredning:

Toalettstol – Standarddjupet på en toalettstol är 70 cm (700 mm), vilket betyder att du behöver minst 60 cm (600 mm) fri yta framför toaletten.

Dusch – När det kommer till duschar så är en standard duschkabin 90 x 90 cm (900 x 900 mm), vilket betyder att du behöver minst 70 cm (700 mm) fri yta framför duschen.

Handfat – När det gäller handfat så finns de i en mängd olika storlekar. Allt ifrån väldigt små till väldigt stora. De flesta handfat är dock ofta kring 40 cm (400 mm) djupa. Du behöver minst 70 cm (700 mm) fri yta framför handfatet, respektive 20 cm (200 mm) på vardera sida.

 

Ta hjälp av DTR Gruppen

Ifall du tycker att badrumsrenoveringen känns lite väl överväldigande, kan du med fördel ta hjälp av oss på DTR Gruppen. Vi är en totalentreprenad som hjälper dig genom hela renoveringsprocessen – från planering till färdigt resultat.

Vi har utfört badrumsrenoveringar i Stockholm ända sedan 2004, vilket har gett oss många nöjda kunder. Såhär säger exempelvis en av våra kunder om oss:

“Resultatet av badrumsrenoveringen i vår lägenhet i Stockholm var över förväntan. Snabbt och smidigt gick hela projektet, från början till slut. Rekommenderas varmt!”

När du väljer att anlita oss så börjar vi med att sätta oss ner med dig för att göra planeringen, där vi bland annat går igenom vilka önskemål du har när det kommer till utrustning och stil. Självklart försöker vi även att optimera det tillgängliga utrymmet för att hitta smarta lösningar.

När planeringen väl är klar och du även har valt material så tar vi hand om resten. Som vi nämnde tidigare så är vi en totalentreprenad, vilket innebär att vi tar ett helhetsansvar för din badrumsrenovering. Vi har bland annat egna plattsättare, VVS-montörer, elektriker, finsnickare, målare och städare, vilket gör att vi också lätt kan koordinera arbetet så att det går snabbt. Under arbetsprocessen blir du också tilldelad en kontaktperson som är ansvarig för ditt projekt och hjälper till att svara på eventuella frågor eller funderingar.

Inspireras i vårt showroom

En annan fördel med DTR Gruppen är att vi har ett eget showroom i Stockholm där du kan inspireras av olika badrum och få en bättre känsla för olika material. Något som gör att du också kan känna dig tryggare i dina materialval, samtidigt som du har möjlighet att klämma och känna på badrummet innan det är på plats.

Tveka inte heller på att kontakta oss ifall du behöver råd eller hjälp med ditt badrum. Fyll enkelt i kontaktformuläret nedan eller ring oss direkt på 08-600 09 90. Varmt välkommen!