Lägga klinker - Så gör du!

Funderar du på att lägga klinker? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad klinker är, vilka fördelar materialet har, samt hur du går tillväga för att lägga klinker bland mycket mer. 

Vad är klinker

Klinker är precis som kakel bestående av keramik och gjord på vit eller röd lera. Skillnaden är att kakel är torrpressade och bränns i ungefär 1000 grader Celsius. Klinkers är däremot strängpressat, ytan är oftast oglaserad och plattorna har en högre täthet än kakel vilket är en av anledningarna till varför många väljer att lägga klinker i badrum. Gravitationen gör att allt vatten dras mot golvet vilket gör att man måste ha som mest tätning här jämfört med väggar där vattnet rinner av på ett annat sätt (även om det självklart ska vara tätt också). En annan skillnad är tillverkningstemperaturen som för klinkers är 1200-1400 grader Celsius och således högre än för kakel. Något som gör klinkers unikt är även att det har en hög vattenabsorption vilket är ytterligare ett skäl till varför det lämpar sig som badrumsgolv.

vad är klinker.jpg

Klinker är inte så vanligt att lägga förutom i våtutrymmen eftersom trägolv är så populärt.

Fördelar med klinkers:

 • Lättstädat
 • Absorberar vatten så det håller sig torrt under
 • Vackert
 • När du väl har lagt golvet så håller det i decennier.

Nackdelar med klinker

 • Stor risk att det spricker om du inte följer instruktionerna till punkt och pricka eller tar hjälp av experter.
 •  Att lägga klinker kan ta väldigt låg

Att tänka på när du lägger klinker

 • Bästa underlaget för klinkers är en så stadig och jämn betongplatta som möjligt. Det går dock att lägga klinkers utan betong som grund. Du kan till exempel utan problem lägga det på trägolv eller plastmatta men då krävs det mer förarbete. Det är nämligen viktigt att underlaget är helt jämnt så att du får bra stabilitet.
 • Om du lägger klinkers ovanpå trägolv så får det absolut inte svikta. Om en av träbrädorna sviktar så spricker fogarna mellan plattorna och i värsta fall även själva plattorna. Om du har ett sådant problem måste
 • Även om trägolvet är helt plant så ska du inte lägga klinkerplattorna direkt på. Du måste först lägga antingen träsågspån eller golvgips mellan (De kan vara ganska tunna). Det är även viktigt att träbrädorna är fogade och räcker alltså inte att de är fastlimmade i underlaget.
 • Det är viktigt att du får helt täta fogar.
 • Om du har en hård plastmatta så räcker det med att den är klistrad. Det är väldigt viktigt att plasten är hård. Om den är mjuk är risken hög att den börjar svikta och då spricker klinkerplattorna eller fogarna däremellan.
 • Du måste välja fästmassa som passar ditt förhållande

Vad behöver du för att kunna lägga klinkergolv? Förutom kunskapen om hur och rätt förutsättningar i din bostad på det golv där klinkerplattorna ska läggas så behöver du

 • Rätt material
 • Rätt verktyg

Material

 • Klinkerplattor
 • Fästmassa
 • Fogbruk
 • Fogmassa (silikon)
 • Såpa (grön)
 • Vätska för rengöring
 • Klinkerolja

Verktyg

Verktygen som listas nedan finns precis som allt annat i olika prisklasser. Vi rekommenderar att du köper engångsverktyg snarare än att investera i dyrare varianter.   

 • Pinne att röra runt med
 • Trasor fri från ludd
 • Svamp eller liknande att skura med
 • Handskar i plast eller gummi
 • En eller två riktbrädor
 •  Klinkerfil
 • Murslev
 • Spackel (tandad)
 • Fogspackel
 • Japanspackel
 • Fogspruta
 • Tejp för maskering
 • Fogsvans
 • Spik
 • Snöre

Förarbete

Du börjar med att bedöma hur underlaget är just nu. Som det beskrivs ovan så måste det vara fullständigt plant för att inte klinkerplattorna ska spricka.  Om det sviktar eller på annat sätt är ojämnt så måste du åtgärda detta. När du har fastställt att golvet är säkert så måste du mäta ytan där klinkergolvet ska läggas noga och sedan välja vilka plattor du vill ha. Det är bra om du an planera läggningen så att inte blir så många skärningar.

Nu har du all information du behöver för att beställa in rätt sort och mängd plattor samt fäst-och fogmassa. När du har allt material hemma behöver du tillverka riktbrädor, rengöra läggningsytan och sedan är det bara att börja lägga ditt nya golv.

Såhär lägger du golvet

Börja med att ta bort golvsocklarna (de som sitter vid skarven mellan golv och vägg). Gör sedan de förberedelser som krävs på underlaget (vanligtvis trä-eller plastgolv) som det beskrivs ovan. Lägg sedan ut fästmassa och murslev som ska fästa klinkerplattorna i grunden. Massan sprider du ut med den tandade spackeln som du köpte in baserat på inköpslistan tidigare.

Läggningsmetoden som vi rekommenderar är att du lägger plattorna i två vinkelräta rader så att de ligger diagonalt över fogarna. Var mycket noga och tryck fast plattorna så att de ligger helt plant längs golvytan. När dessa är lagda lägger du två till längs de vinkelräta raderna och fortsätter så tills ytan är uppfylld. Under hela processens gång (dvs medan du lägger ut plattorna) så bör du kontrollera att ytan är helt plan med vattenpass. För att plattorna ska fästa ska du därefter fylla fogmassa i fogarna (det torkar på ca 20-30 minuter). Här kan du använda riktbrädan/brädorna för att markera platt-och fogbredd så att alla fogar blir lika. Därefter ska du strö torrt fogbruk (som du har sedan du köpte in material) över ytan och du ska även mjukfoga vid bl. a. trösklar.

När golvet är färdiglagt

Grattis! Nu är det klart och det är bara att göra rent golvet med en hård svamp och sedan efterbehandla med klinkerolja. Viktigt att nämna är att du måste vänta 2-3 dagar med att gå på ditt nya golv när det är lagt. Om du har lagt klinkergolvet i entrén kommer det därför innebära att du blockerar ingången. Om du inte har en annan ingång in i ditt hem måste du lägga hårda plastskivor eller något annat platt och hårt som vilar mellan trösklarna vid golvets ändar. På så sätt kan gå på golvet utan att skada det. Detta är mycket viktigt eftersom du med stor sannolikhet kommer att orsaka skada som inte kan repareras om du går på det nylagda golvet för tidigt. Det är väldigt tråkigt med tanke på all den möda du lagt, tidsmässigt och det är faktiskt en ganska stor ansträngning. Dessutom har du köpt in massor av material och verktyg för att kunna lägga golvet. Det är alltså värt att ta säkrare före det osäkra när det kommer till detta.

Tips och inspiration

Klinker blir alltmer populärt och är en av de mest moderna formerna av golv att lägga idag. Detta har lett till att det finns många alternativ där ute som du kan välja bland. Hur ska man då välja en variant som passar? Storleksmässigt så är 60*60 (cm) mycket populärt. Då får du plattor som ser stora och vackra ut och ger en plan och stabil känsla att titta på. När du har lite större plattor kan det vara lite svårare att få det att ligga plant men om du använder riktbrädor och vattenpass, är noggrann och dessutom har gjort ett bra förarbete på grunden så bör det inte vara några problem.  

lägga klinker.jpg

En annan trend just nu är att lägga klinkergolv i starka färger; t ex rött eller gul. Detta kan självklart vara snyggt och om du verkligen känner för detta så är det bara att gå vidare. Tänk dock på att det som är snyggt idag lätt går att tröttna på imorgon. I efterhand så är de flesta överens om att neutrala färger är vägen att gå. Du kanske inte får det mest trendiga huset i hela Sverige men det kommer att bli väldigt snyggt och modernt samt hålla sig så i många år framöver.

Du som ska lägga klinker i badrum

För dig som ska lägga klinker i badrum så är det en bra idé att vara extra noga vid skarven mellan vägg och golv så att det inte kan sippra in någon fukt här. Det behövs inte en översvämning för att badrummets alla ytor ska utsättas för fuktexponering hela tiden i form av kondensering från duschen så se till att alla ytor är ordentligt tätade.

Göra själv eller ta hjälp?

Om du är händig som person och följer instruktionerna för att lägga golvet noggrant så bör det inte vara några problem. Tänk samtidigt på att minsta fel kan förstöra hela jobbet och skapa en massa extra arbete för dig själv (eller hantverkare vilket kan bli dyrt). Klilnker har som sagt den egenskapen att det är mycket hållbart när det väl är lagt men under själva läggningen så är det väldigt känsligt och har lätt att spricka.

Går det att lägga klinker där det redan ligger ett klinkergolv?

Om klinkers redan är lagt men du har tröttnat och vill ha ett nytt golv så kan du vanligtvis göra det. Tänk bara på att ytan måste vara helt jämn och inga plattor får sitta löst. Knacka därför på alla plattorna som redan ligger och limma fast om någon eventuellt sitter löst. Innan du lägger fästmassan så är det också bra att tvätta det underliggande golvet ordentligt så att inte smuts och fett finns kvar där. Då försäkrar du dig om att golvet kommer att fästa ordentligt.

Klinker för fuktsäkerhet

En fördel med klinkergolv jämfört med trägolv eller heltäckningsmatta exempelvis är att det är mycket mer fuktsäkert. Om du bor i radhus eller villa och har en källare (där det kan komma in fukt och i värsta fall översvämning vid hög nederbörd) så är klinkers det säkraste alternativet. Även om det kommer upp markluft genom betonggrunden så gör det inget då detta filtreras bort av klinkergolv så att du inte upplever detta.

Ta hjälp av DTR Gruppen

Till dig som har tagit dig igenom hela denna guide har vi bara en sak att säga: grattis! Du har bättre tålamod än de flesta. Men även om det gick bra att traggla sig igenom all text och alla steg så kanske du har insett att det är ganska mycket jobb att lägga klinkers även och det är mycket som kan gå fel om man inte har gjort det många gånger tidigare.

Om du känner att det är dumt att riskera att förstöra golvet och helst vill slippa den möda som krävs så är ett alternativ att ta hjälp av oss på DTR-gruppen. Vi hjälper dig med alla steg ovan så du behöver verkan tänka på att köpa in rätt verktyg och material eller att planera och genomföra processen. Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på  08-600 09 90.