Sätta kakel i badrum – Göra det själv eller ta hjälp?

Sätta kakel i badrum – Göra det själv eller ta hjälp?

Idag har kakel en given plats i de svenska badrummen, men hur går man tillväga för att lägga kaklet? Och är det bäst att göra det själv eller ta hjälp? I denna artikel ger vi dig svaren på dessa frågor!

Vi har tidigare pratat om hur populärt det är med ett kaklat badrum, men i denna artikel tänkte vi fördjupa oss ytterligare i hur man faktiskt går tillväga för att kakla badrummet. Vi kommer bland annat att gå igenom hur du steg för steg kan kakla badrummet själv, men också reda ut frågan ”är det bäst att sätta kakel i badrummet själv eller ta hjälp?”.

Vid det här laget så är du troligtvis medveten om hur bra resultatet blir med ett kaklat badrum. Dels så blir det snyggt, men det blir också enkelt att rengöra och hålla efter. När det kommer till själva arbetet så är allt däremot inte lika självklart. Många velar nämligen ifall man ska utföra arbetet själv eller överlåta det till någon som verkligen har erfarenhet av badrumsrenoveringar. Om du väljer att sätta kaklet själv är det oerhört att allt går rätt till. Speciellt när det kommer till tätskiktet.

Vikten av rätt tätskikt

När det kommer till badrum och badrumsrenoveringen så är det inte möbler, kakel eller klinker som är det viktigaste. Det allra viktigaste i ett badrum är att tätskiktet är utformat på rätt sätt och följer de branschregler som finns. Annars är risken för vattenskador stor samtidigt som du kan få problem med ditt försäkringsbolag.

Nedan följer fyra tips för att lyckas med ditt tätskikt:

 • Vid en badrumsrenovering måste det befintliga tätskiktet tas bort och bytas till ett nytt.
 • Tätskiktet måste placeras direkt under kakel eller klinker.
 • Ifall du önskar golvvärme i badrummet måste denna installeras under tätskiktet.
 • Alla produkter som används som tätskikt måste vara testade och godkända.

För att hålla dig uppdaterad med gällande branschregler kan du besöka Byggkeramikrådet (BKR) och GVK.

Kakla badrummet själv – det behöver du

Nu när du har koll på hur viktigt det är med ett godkänt tätskikt tänkte vi gå igenom några tips och råd kring hur du kan kakla badrummet själv steg för steg. Här kan du också läsa mer om hur man lägger klinker själv. 

Till att börja med så behöver du en hel del olika verktyg för att kunna arbeta så effektivt som möjligt, men också för att uppnå bästa möjliga resultat. Nedan följer en lista på de verktyg som du behöver för att kakla om ditt badrum:

 • Kakelskärare
 • Vattensmord borrmaskin
 • Vinkelslip
 • Vattenpass
 • Tumstock
 • Hinkar
 • Kakelkryss eller fogsnöre
 • Spackel
 • Fogplatta
 • Fogsvamp
 • Diskmedel

Kakla badrum steg för steg

Nu när du har koll på vilka verktyg som behövs kan du påbörja arbetet med att kakla badrummet. Det är viktigt att du har tänkt efter så att du väljer kakel som du kan känna dig nöjd med ett tag eftersom det blir både dyrt och jobbigt att byta för ofta. 

1. Som vi har pratat om tidigare så är grunden för ett bra och godkänt badrum tätskiktet. Börja därför med att ta bort nuvarande kakel (eller våtrumsmatta) och tätskikt. Montera sedan ett nytt tätskikt enligt gällande branschregler.

2. Innan du sätter igång och kaklar så är det viktigt att fundera över hur kakelplattorna ska sitta, samt hur du ska utföra arbetet. Antingen utgår du ifrån det ena hörnet och annars ifrån mitten. Redan i planeringsstadiet bör du också tänka på att räkna med fogbredden.

3. Härnäst är det dags att blanda och sätta upp fästmassan som ska hålla fast kaklet på väggarna. Här finns det ingen generell riktlinje utan du bör följa de anvisningar som finns på förpackningen. När du blandar massan så är det dock viktigt att använda en stark borrmaskin och göra det väldigt noggrant. På så sätt undviker att det bildas klumpar.

Sätt därefter upp massan på väggen med hjälp av en tandspackel. En riktlinje är att massan ska vara mellan 4-6 mm tjock för bästa resultat. Här är det också viktigt att inte sätta upp för mycket fästmassa på en och samma gång. Efter cirka 10 minuter torkar nämligen massan, vilket gör att du inte kan fästa några kakelplattor.

4. Därefter är det dags att påbörja det roliga: att sätta upp kaklet. Detta gör du genom att försiktigt fästa plattan en liten bit från där den ska sitta och sedan skjuta den på plats i sidled. Tänk också på att använda fogsnöre eller kakelkryss mellan varje platta.

5. När kaklet väl är på plats och fästmassan har stelnat är det dags att blanda fogmassan och sedan foga. Likt fästmassan så bör du här följa de anvisningar som finns på förpackningen för att blanda fogmassan på rätt sätt. När fogmassan är färdigblandad tar du hjälp av en fogplatta för att fästa den i fogen.

6. Därefter är det dags att tvätta av fogen med hjälp av en svamp med en platta bakom.

7. När alla plattor och fogar väl är på plats och rengjorda, är det dags för sista steget – att täta alla hörn med silikon. Börja med att lägga på silikonet i hörnet och dra sedan med ett finger som du doppat i vatten blandat med diskmedel över silikonet. På så sätt får du en snyggare yta.

Som du märker så kan det vara ett väldigt stort projekt att lägga kakel själv, samtidigt som det finns många regler att förhålla sig till för att ditt badrum ska leva upp till alla de branschregler som finns.

Som vi nämnt tidigare i denna artikel så kan det också bli en hel del problem med ditt försäkringsbolag vid eventuella fukt- eller vattenskador. Om det uppmärksammas att du renoverat ditt badrum själv och det inte följer de branschregler som finns så kan de nämligen vägra dig någon ersättning. Att sätta kakel själv är därför inte något vi rekommenderar ifall du inte är händig eller har gjort det tidigare.

Ta hjälp av oss på DTR Gruppen

Ifall du behöver hjälp med att sätta kakel i badrummet, kan du med fördel ta hjälp av oss på DTR Gruppen. Vi är proffs på badrumsrenoveringar och har utfört arbeten i Stockholm ända sedan 2004.

Vi jobbar alltid för att du som kund ska få ett bra resultat, men också för att du ska kunna känna dig trygg genom hela processen. För att kunna göra detta så tar vi också ett helhetsansvar över hela din badrumsrenovering och du blir även tilldelad en kontaktperson. Tack vare att vi är en totalentreprenad så har vi också egna plattsättare, VVS-installatörer, elektriker, finsnickare, målare och städare. Detta gör att du som kund kan känna dig trygg, samtidigt som det garanterar att du får ett högkvalitativt badrum enligt gällande branschregler och standard.

Såhär säger en av våra kunder om oss:

"Resultatet av badrumsrenoveringen i vår lägenhet i Stockholm var över förväntan. Snabbt och smidigt gick hela projektet. Från början till slut. Rekommenderas varmt!"

Tveka inte på att kontakta oss ifall du behöver råd eller hjälp med ditt badrum. Vår kunniga och trevliga personal hjälper gärna till med att svara på dina frågor och funderingar. Fyll enkelt i kontaktformuläret nedan eller ring oss direkt på 08-600 09 90. Varmt välkommen!