För- & nackdelar med innertak i badrum

När man genomför renoveringar i utrymmen som kök, vardagsrum och sovrum, är det inte ovanligt att man väljer att göra ett innertak. Vid badrumsrenoveringar är det däremot inte alls lika vanligt – så vilka för- respektive nackdelar finns det egentligen med att placera innertak i badrum?

 

Fördelar med innertak i badrum

Precis som det mesta finns det både bra och mindre bra saker med att placera ett innertak i våtutrymmen. Vi tänkte börja med det positiva:

 

Skapa en ombonad känsla

Genom att sätta in ett innertak blir takhöjden något mindre, vilket hjälper till att skapa en mysigare och mer ombonande känsla i badrummet. Många som väljer att göra detta uttrycker nämligen att det skapas en mer hemtrevlig känsla.

 

Sätt in spotlights

Till skillnad från andra rum, där man oftast vill ha stora och synliga taklampor, brukar detta vara något man vill undvika i badrummet. Här brukar man istället vilja ha så små och osynliga lampor som möjligt.

Ett bra sätt att lösa detta på är genom att sätta in spotlights, vilka dels smälter in i taket samtidigt som de skapar ett fint och behagligt ljus. En annan stor fördel med spotlights är att de också går att få med dimmers, vilket gör att du enkelt kan kontrollera ljusstyrkan i rummet.

 

Inget synligt kablage

När du väljer att sätta in ett innertak så dras allt kablage till taklampor/spotlights på takets innersida, vilket gör att det inte finns något synligt kablage. På så sätt får du ett stilrent och sömlöst utseende!

 

Många valmöjligheter

En annan fördel med detta är att det ges många valmöjligheter när det kommer till utseendet. Allra vanligaste är att man använder sig utav gipsskivor som grund för innertaket, vilket i sin tur kan målas i valfri färg.

Ett annat alternativ, om än ett ovanligt sådant, är att istället placera kakel på innertaket, vilket kan ge ett väldigt unikt och kraftfullt intryck. Tänk dock på att i sådana fall välja ett lät kakel.

 

Nackdelar med innertak i badrum 

Inget gott som inte för något mindre bra med sig. Nedan tänkte vi därför lista några utav nackdelarna som vissa kan uttrycka vid denna typ av renovering:

 

Inte lika "luftig" känsla

Medan många kan tycka att ett innertak skapar en trevligare och mer ombonande känsla, finns det dem som istället tycker att badrummet inte känns lika rymligt längre. Det är helt enkelt en smaksak som avgör ifall man tycker ATT den minskade takhöjden är bra eller dålig.

 

Ökade kostnader 

Eftersom det innebär extra jobb att sätta in ett extra tak, innebär det också ökade kostnader. För en del kanske inte detta är något problem medan det för andra kan vara en nackdel om man har en begränsad budget.

 

Mer arbete

Denna punkt hör egentligen ihop med ovanstående, men ifall man väljer att utföra denna typ av arbete själv innebär det inte bara ökade kostnader utan även mer arbete. Ett arbetsmoment som dessutom är ganska svårt och påfrestande. Önskar man att montera ett innertak rekommenderar vi således att man istället tar hjälp av en fackman!

 

Ta hjälp av DTR Gruppen

Ifall du önskar att förverkliga din badrumsdröm (kanske med ett innertak), kan du med fördel ta hjälp av oss på DTR Gruppen. Vi har utfört badrumsrenoveringar i Stockholmsområdet ända sedan 2004 och tar ett helhetsansvar över din renovering – från planering till färdigt badrum.

En annan fördel med att anlita oss på DTR Gruppen är att vi endast arbetar med certifierad personal och innehar en personalstyrka med egna plattsättare, VVS-installatörer, elektriker, finsnickare, målare och städare. Något som gör att du som kund kan känna dig trygg och säker på att ditt badrum blir av högsta möjliga kvalitet, samt enligt gällande branschregler och standard.

Tveka inte heller på att kontakta oss om du behöver råd eller hjälp med ditt badrum. Fyll enkelt i kontaktformuläret nedan eller ring oss direkt på 08-600 09 90, varmt välkommen!