Flytspackla badrum – så gör du!

Ifall du planerar att renovera ditt badrum så är det viktigt att golvet har rätt fall. För att golvet ska få rätt fall så krävs det att flytspacklingen är utförd på ett bra sätt. I denna artikel tänkte vi därför berätta om hur du kan flytspackla ditt badrum själv, samt hur du går tillväga om du inte har möjlighet att utföra arbetet själv.

Anledningen till att du behöver ett bra fall i ditt badrum är att vatten som hamnat på golvet enkelt ska kunna ledas ner i golvbrunnen. Flytspacklingen är alltså ett av de första stegen vid en badrumsrenovering och sker innan du lägger klinkers eller plastmatta.

Flytspackla badrum själv

Innan vi går in på hur du kan flytspackla ditt badrum själv så vill vi uppmärksamma dig på att detta kan vara en svår arbetsuppgift. Speciellt om du saknar byggvana och aldrig gjort något liknande arbete innan. Med det sagt så är det fortfarande möjligt och såhär gör du för att flytspackla badrum själv:

Förberedelse

Som vi har pratat om så många gånger tidigare så är förberedelser en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med en badrumsrenovering.

 • Till att börja med så bör du rengöra ditt golv grundligt.
 • Därefter ska golvet behandlas med primer enligt anvisningar. Detta gör du för att förhindra smuts från att påverka spacklet, samtidigt som du förhindrar att flytspacklet torkar ut.
 • Glöm inte att skydda brunn och lister. Detta gör du bäst genom att fylla brunnen med papper, mineralull eller något annat liknande material. Stäng sedan locket på brunnen och försegla det med en latexfog eller silikon. Täta också mellan golv och vägg. Det går också att täcka golvbrunnen med en kraftigare påse, men det är inte någonting vi rekommenderar.
 • När golvet är rent och fint så är det dags att lägga ut armeringsnät som bör vara minst 2,5 millimeter tjocka.
 • Sist men inte minst är det dags att placera nivåmarkörer för att säkerställa att fallet blir rätt. Detta gör du enklast genom att placera nivåpinnar med tejp under. Du bör placera cirka två till fyra pinnar på varje kvadratmeter och se till att fallet närmast golvbrunnen är 1:50 – 1:150, respektive 1:100 – 1:200 i övriga rummet.

Detta behöver du 

När du är klar med förberedelserna så kan du äntligen påbörja det roliga: att flytspackla. För detta krävs dock en del material:

 • Flytspackel
 • Vatten
 • 20 - 25 liters hinkar
 • Blandningsmaskin för att kunna blanda spacklet
 • Stövlar
 • En skopa som kan fästas på en teleskopstång
 • Vattenpass

Dags för flytspacklingen

1. Börja sedan med att blanda flytspacklet enligt de anvisningar som finns på förpackningen. Gör du minsta fel så kan den färdiga massan bli för svag. När flytspacklet är färdig ska det vara fint och fritt från klumpar. Tänk också på att det färdigblandade spacklet måste användas inom 20 minuter, annars riskerar det att stelna.

2. När blandningen är klar så häller du försiktigt ut den över golvet. Ta sedan din skopa som fästs på en teleskopstång och dra från brunnen ut mot väggen. På så sätt förstärker du fallet till önskad nivå.

3. När du fått till fallet till önskad nivå är det dags att börja ösa ur flytspackel från golvbrunnen och hälla det längs väggarna för att undvika några glipor. När massan sedan har hårdnat så pass mycket att du kan gå på, använder du en spackelspade för att förfina det sista fallet närmast brunnen.

4. Sist men inte minst bör du använda dig utav ett vattenpass för att kontrollera fallet i hela rummet.

Det må låta som en enkel process att flytspackla badrum, men som vi nämnde i början så bör man vara försiktig med att göra dessa typer av arbeten om man inte har någon byggvana eller aldrig gjort något liknande arbete innan. Fundera därför en extra gång på att ta in professionell hjälp…

Ta hjälp av oss på DTR Gruppen

Ifall du önskar hjälp med flytspackling och övrig badrumsrenovering, kan du med fördel ta hjälp av oss på DTR Gruppen. Vi är experter på badrumsrenoveringar och har utfört renoveringar i Stockholm ända sedan 2004.

Vi tar helhetsansvar för din badrumsrenovering och du får en enda kontaktperson som är ansvarig för projektet och håller dig uppdaterad om framstegen. Då vi har egna plattsättare, VVS-montörer, elektriker, finsnickare, målare och städare kan vi lätt koordinera arbetet så att det går snabbt, smidigt och allt blir perfekt utfört. Alla våra hantverkare har lång erfarenhet, gedigna yrkeskunskaper och alla de certifieringar som krävs för respektive yrkesgrupp. Vi är dessutom certifierade av Byggkeramikrådet, vilket är en garanti för dig som kund att du får ett badrum som är utfört enligt gällande branschregler.

Ifall du har några frågor, funderingar eller önskar hjälp med badrumsrenoveringen är du varmt välkommen att kontakta oss. Fyll enkelt i kontaktformuläret nedan eller ring oss direkt på 08-600 09 90.